Fasta smörjmedel: Molybdendisulfid (MoS2)

Skapad den

Även syntetiska oljor behöver tillsatser för att vara renare och mer stabila än råolja. Men även efter nödvändiga tillsatser finns det fortfarande ett sätt att ytterligare uppgradera din olja: fasta tillsatser. Molybdenadditivet.

 

Ursprung och främsta fördelar
Molybden klassificeras som en metall i elementens periodiska system. I sin naturliga form kan den hittas som molybdenit (även kallad molybdendisulfid eller MoS2).

Alla former av molybdenit har en skiktad struktur, vilket gör detta mineral till ett utmärkt smörjande material. Vidare ökar skjuvhållfastheten för molybdenit när friktionskoefficienten ökar.

 

Molybdenadditiva användningsområden
Tack vare dess naturligt låga friktion används flytande molybden i stor utsträckning som tillsats. MoS2-partiklar, med en diameter på cirka 1–100 µm, upprätthåller hög smörjförmåga och stabilitet vid motortemperaturer under extrema och regelbundna förhållanden.

Det läggs ofta till grafit för att förbättra klibbningen. Av den anledningen kan du se molybdenbaserade oljor i kritiska applikationer som flygmotorer eftersom de behåller sin smörjighet även i oljeförluster.

MoS2 används också som katalysator inom den petrokemiska industrin.


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar