Fasta smörjmedel: PTFE och Cerflon

Skapad den

Efter den tidigare artikeln om molybden (eller MoS2) är det dags att prata om en annan populär tillsats. PTFE, som upptäcktes 1938 och varumärkesbetecknas som Teflon, är en fast syntetisk fluorpolymer. Att avvisa vatten, motstå värme och en mycket låg friktionskoefficient mot fasta material är bara några av fördelarna med PTFE.

Dessa fördelar gjorde att tillverkare av oljetillsatser tror att PTFE kan vara ett bra aktivt ämne. Efter ytterligare analys visade sig emellertid motsatsen vara sant.

Varning! PTFE rekommenderas inte för motoroljan
Under 1980-talet förklarade företaget bakom Teflon® att "Teflon® inte är användbart som ingrediens i oljetillsatser eller oljor som används för förbränningsmotorer". Skaparna och säljarna av materialet avskräckte dess användning som oljetillsats och vidtog rättsliga åtgärder mot företag som fortsatte att använda det.

Men även om det inte rekommenderas för motorolja kan det ändå vara mycket användbart. Till exempel har vi Xenum Dry Gliss, en utmärkt smörjspray för icke-kritiska applikationer. PTFE-materialets egenskaper översätts till en mycket användbar produkt för metall-, gummi- eller plastbitar som behöver smörjas extra.

En stor fördel med denna produkt är att Dry Gliss, som ett torrt smörjmedel, förblir smuts- och dammfritt under lång tid.

Cerflon®, alternativet
Efter motreaktionen mot PTFE patenterades Cerflon® 1998. Cerflon® är i grunden PTFE med keramiska (bornitrid) partiklar. Fördelarna med Teflon kombineras med de keramiska partiklarna, vilket ger en bättre fast tillsats. Därför har den förbättrad seghet, högre temperaturmotstånd och bättre energiabsorption.

Cerflon® i Xenum
Även om keramiska partiklar förbättrar de övergripande fördelarna med PTFE, är vi fortfarande beroende av andra föreningar för våra premiumoljor. Cerflon är dock fortfarande ett utmärkt smörjmedel och vi tvekar inte att införliva det i våra spraysmörjmedel. Chain Pro, Super 5.1, XC Lube, Deblock Shock och X-Cut använder Cerflon mycket bra. De har visat sig vara användbara för olika användningsområden som kedjor, lager och verktyg.

Dessutom innehåller vårt XCF2 universalfett även denna keramiskt förstärkta PTFE.


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar