Fasta smörjmedel: Grafitoljetillsats

Skapad den

Fördelar
Denna kristallina halvmetall är den mest stabila formen av kol (C) under standardförhållanden. Grafit är extremt populärt i många branscher tack vare sin kombination av metalliska och icke-metalliska egenskaper. Det är både en termisk och en elektrisk ledare samtidigt som den har stor smörjförmåga och hög termisk resistans.

Tillsammans med molybden är grafit det mest använda fasta smörjmedlet så det är enkelt att göra en jämförelse av de två. Men var och en har sina egna användningsområden.

 

Grafit vs Molybden vs PTFE
I artikeln "Grafit, molybdendisulfid och / eller P.T.F.E.?", Industriell smörjning och tribologi från 1963, jämfördes dessa 3 material. Naturligtvis kan moderna tester ge mer exakta resultat, men testet visar inte något utöver deras fysiska egenskaper, men det bevarar fortfarande dess giltighet.

 

Resultaten kan ses i dessa diagram:

 

Som du kan se visar grafit ett stabilt beteende under förändringar av hastighet, belastning och temperatur. Om vi ​​ser på graferna ser vi dock MoS2 konsekvent längst ner i varje diagram, därför kan en snabb slutsats vara att MoS2 uppnådde bättre resultat.

Vi måste dock se resultaten i perspektiv. Vi vet redan hur motoroljekretsen fungerar. Kom ihåg att temperaturen på kolvarna i en motor kan nå över 600 ° C och att de brukar gå mellan 0 och 30 m / s. Vid denna tidpunkt börjar MoS2 öka sin koefficient mycket snabbare än grafit när hastigheten ökar.

Det är därför, beroende på vad som behövs vid den tiden, kan en passa bättre än den andra.


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar